Spirulina: het eten van de toekomst

Spirulina: het eten van de toekomst

Is spirulina het eten van de toekomst? In het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten ging chef-kok Alain Caron op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Voedingsstoffen

In Rotterdam ontmoet Alain Freya Workum van Algy Foods, die hem in water opgeloste verse spirulina laat proeven. Omdat spirulina een neutrale smaak heeft, kun je het eenvoudig verwerken in bijvoorbeeld smoothies, pesto en zelfs in ‘groene’ sinaasappelsap, vertelt Freya. Ze legt uit dat spirulina boordevol belangrijke voedingsstoffen zit, waaronder antioxidanten, essentiële aminozuren, ijzer en bètacaroteen. 

Extreem duurzaam

Daarna bezoeken Alain en Freya de algenkwekerij van Tim van Koolwijk in het voormalige zwembad Tropicana. Tim, die ook spirulina kweekt voor Supergreens, laat zien hoe hij te werk gaat. 

De spirulina wordt in vaten gekweekt, en dat gebeurt extreem duurzaam: Tim kan op 1 vierkante meter maar liefst 10.000 keer zoveel voedsel produceren als op traditionele landbouwgrond. Daarbij gebruikt hij 40 keer minder water, en het proces is bovendien CO2-negatief. 

Na het oogsten wordt de spirulina in een machine gefilterd. Het voedselrijke water dat daarbij wordt opgevangen, gaat terug het vat in en wordt op die manier hergebruikt.

Sint-jakobsschelpen met spirulina

Alain laat zien hoe makkelijk je spirulina in je maaltijd kunt verwerken. Voor Freya en Tim bereidt hij sint-jakobsschelpen met truffel en andijvie, waarbij hij verse spirulina aan de andijviepuree toevoegt. Alain ziet allerlei andere mogelijkheden om spirulina in je eten te verwerken, zoals in sappen, sauzen, groentegerechten en taarten. Tim wil mensen uitdagen om ook zelf te experimenteren met het koken met spirulina.

Superfood

Dus is spirulina, een miljoenen jaren oude alg, inderdaad het eten van de toekomst? Bij Supergreens zeggen we: ja! Spirulina bevat gezonde voedingsstoffen*, is duurzaam en veelzijdig. Een echte superfood. Ervaar het zelf en bestel vandaag nog verse spirulina bij Supergreens

Kijk hier de aflevering van BinnensteBuiten van 10 januari 2023 terug. Het item over spirulina is verdeeld in drie blokjes: vanaf minuut 5:52, minuut 17:13 en minuut 28:07. 

Terug naar blog