Verse spirulina: de superfood voor sporters?

Verse spirulina: de superfood voor sporters?

Natuurlijke voedingsmiddelen worden steeds populairder onder sporters. Eén van deze voedingsmiddelen is verse spirulina. En niet voor niets, want verse spirulina is de ideale toevoeging aan je voeding als jij veel sport. We vertellen je natuurlijk graag waarom.

Meer eiwitten per 100 gram dan andere groente en fruit

Afhankelijk van de producent, bevat verse spirulina 3,5 tot wel 14 gram eiwit per 100 gram. Ter vergelijking, een avocado heeft 2,6 gram eiwit per 100 gram. Dit maakt het een interessante aanvulling voor sporters die hun eiwitinname willen verhogen om hun spieren te laten groeien en te herstellen [1].

Verse spirulina bevat verschillende antioxidanten

Verse spirulina bevat ook verschillende antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, bèta-caroteen en phycocyanine, die bijdragen aan de bescherming van lichaamscellen tegen oxidatieve schade wat kan vrijkomen bij sporten [2]. Hierdoor kan je je lichaam dus goed beschermen, ook als het gaat om een gezond iets als sporten. 

Ontstekingsremmende eigenschappen

Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat verse spirulina mogelijk ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit zou betekenen dat het kan helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen die kunnen optreden als gevolg van intensieve trainingen. Dit kan leiden tot sneller spierherstel en minder spierpijn [3]. Want eerlijk is eerlijk: die spierpijn zit niemand op te wachten! 

Verbetering van het uithoudingsvermogen

Verse spirulina kan ook het uithoudingsvermogen verbeteren. Een studie heeft uitgewezen dat atleten die spirulina-supplementen namen een grotere afstand konden afleggen voordat ze vermoeid raakten, in vergelijking met een controlegroep. [4] Dus dat betekent dat sporten met spirulina extra effectief kan worden.

Gemakkelijk te consumeren

Verse spirulina kan gemakkelijk worden toegevoegd aan je shakes, smoothies, sappen en andere gerechten. Zelfs door de koffie! Dit maakt het naast een voedzame aanvulling, ook nog eens een eenvoudige aanvulling op het dieet van sporters.

Verlaging van cholesterolgehalte en bloeddruk

Daarnaast kan spirulina mogelijk helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en de bloeddruk te verlagen, wat bijdraagt aan een goede cardiovasculaire gezondheid. [5] Cardiovasculaire gezondheid heeft betrekking op de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Een goede cardiovasculaire gezondheid betekent dat het hart, de bloedvaten en het bloedsomloopsysteem goed functioneren en het lichaam van voldoende zuurstof en voedingsstoffen voorzien.

Een goede cardiovasculaire gezondheid is belangrijk omdat het de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, beroertes en hoge bloeddruk, vermindert. Daarnaast draagt een goede cardiovasculaire gezondheid bij aan een algemeen gevoel van welzijn en vermindert het de kans op andere gezondheidsproblemen, zoals obesitas en diabetes. Dit is dus nog een heel mooi potentieel gezondheidsvoordeel van verse spirulina!

De perfecte toevoeging aan de voeding voor sporters

Spirulina een voedingsmiddel dat veelbelovend lijkt voor sporters vanwege de potentiële voordelen voor het uithoudingsvermogen, het herstel na inspanning, en de vermindering van oxidatieve stress en spierschade. Dit zijn dus heel veel potentiële voordelen voor sporters en daarmee de ideale toevoeging aan je dagelijkse voeding.

Wil je meer weten over het effect van spirulina op de gezondheid? Volg ons dan op Instagram en Facebook!


Bronnen:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4659896/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20010119/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1839992/

Terug naar blog